PAKURIKÄÄPÄ VUODEN 2013 ROHDOSKASVI!

28.1.2013

PAKURIKÄÄPÄ ON VUODEN 2013 ROHDOSKASVI

Pakurikääpä (Inonotus Obliquus) on monelle luonnossa viihtyvälle tuttu näky. Pakurikääpä muodostaa pääasiassa koivujen, mutta myös muiden lehtipuiden rungoille hiilenmustan rosoisen pahkuran. Sen rohdoskäytön juuret löytyvät idästä. Venäjällä ja Itä-Euroopassa pakurista on jo vuosisatoja valmistettu parantavaa juomaa ja käytetty ulkoisesti ihovaivoihin. Suomessa pakuriteetä juotiin pula-aikana kahvin ja teen asemasta “tikkateenä”. Viime vuosikymmenien aikana tutkimukset ovat osoittaneet, että pakurikääpä sisältää suuren määrän antioksidantteja ja muita hyvinvointia edistäviä ainesosia. Pakurista on tullut uudelleen suosittu terveystee ja monipuolisesti immuunipuolustusta vahvistava rohdos.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto on valinnut pakurikäävän vuoden 2013 rohdoskasviksi.
Pakurikääpä on melko yleinen koivun lahottajasieni. Musta, hiilimäinen pakuri ei ole varsinaisesti itse kääpä, vaan sienen sienirihmaston aiheuttama kasvannainen. Varsinainen pakurikäävän itiöemä muodostuu puun kuoren alle. Pakurikääpä voi kasvaa myös lehtipuiden kuten jalavan, pyökkien, pihlajien, saarnien ja leppien rungoilla. Pakurikääpää esiintyy pääasiassa pohjoisen pallonpuoliskon havumetsävyöhykkeellä. Pakurin keruu ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, joten sen keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.

Pitkän käyttöhistoriansa ja monipuolisten ominaisuuksiensa sekä tieteellisen näytön perusteella pakurikääpä on ansainnut Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton vuoden 2013 rohdoskasvin arvon. Valinnalla halutaan nostaa arvostusta perinteisten luonnonlääkkeiden käyttöä kohtaan sekä muistuttaa kasvilääkinnän laajasta käytöstä läpi ihmiskunnan historian.

Lisätietoja Vuoden Rohdoskasvivalinnasta: Suomen Terveystuotekauppiaiden Liitto
Toiminnanjohtaja Mika Rönkkö, p. 0500 430 818, terveys@terveystuotekauppa.fi

Ostoskorisi on tyhjä

Toimitusehdot

Toimitusehdot